Tag bankernes rente

Hvad betyder det, når vi taler om, at du kan tage bankernes rente? Finanskrisen i 00’erne medførte flere regulatoriske krav til bankerne, og det blev en omkostningstung forretning for dem at udlåne til små og mellemstore danske virksomheder (SMV’er). Det var også en af grundene til, at Flex Funding blev grundlagt i 2013, hvor det efterhånden var blevet en realitet for mange sunde SMV’er, at de ikke kunne få erhvervslån i bankerne i kølvandet på finanskrisen.

Små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk økonomi, og de beskæftiger 2/3 af alle beskæftigede i den private sektor. Alle store virksomheder er startet som en lille virksomhed engang, og derfor er det essentielt, at de små og mellemstore virksomheder har adgang til gennemsigtig finansiering til deres drift og vækst.

Kort fortalt går crowdlending ud på, at en låntager søger finansiering gennem mange, mindre investorer. Crowdlending er et alternativ til banklån, og hos Flex Funding, der er Danmarks største markedsplads for crowdlending, kan du investere i erhvervslån til små og mellemstore danske virksomheder. Det betyder, at du tager den rente, der ellers ville være tilfaldet banken, hvis virksomheden havde optaget et erhvervslån der. Samtidig spreder investorerne, også kaldet långiverne, deres risiko ved at medinvestere med andre långivere og sprede investeringerne over flere lån.

Og hvilke ting skal du vide mere om for at komme i gang med at investere på vores markedsplads? Nedenfor finder du en kort introduktion til de grundlæggende elementer for at investere i erhvervslån via Flex Fundings markedsplads, samt mere om forskellige strategier for investering, der sikrer dig en endnu bedre oplevelse med at investere i lån til små og mellemstore danske virksomheder. Hvis du ønsker mere uddybende information, kan du læse vores blogindlæg her.

På Flex Fundings markedsplads præsenteres du for følgende information, når du skal vurdere om et lån passer til din risikoprofil: risikoklasse (A+, A, B, C og C-), sikkerhedsstillelse (personlig kaution fra virksomhedens ejer, tredjemandskaution, pant i fast ejendom, virksomhedspant, løsørepant eller andet), investeringshorisont og løbetid (6-60 mdr.) samt låntype (annuitetslån eller stående lån/bulletlån).

Risikoklasse

Flex Funding fastsætter risikoklassen for et lån ud fra en analyse af låntagers aktuelle finansielle situation og indtjeningsevne. I analysen gennemgås både de officielle regnskaber, men også saldobalance, kontooversigter, skatteoplysninger, budgetter, ordrebøger mv. Udover Flex Fundings egen analyse, benyttes også eksterne kreditbureauer til at validere risikoklassifikationen.

Sikkerhedsstillelse

De fleste lån, der bliver udbudt på Flex Fundings markedsplads, er sikret på den ene eller den anden måde. Stort set alle lånene er sikret med en personlig kaution fra virksomhedens ejer(e). Derudover er nogle lån yderligere sikret med tredjemandskaution, pant i fast ejendom, virksomhedspant, løsørepant eller andet. Der findes også enkelte lån på markedspladsen uden sikkerhed.

Jo bedre sikkerhed, der stilles for lånet, jo bedre er du som långiver sikret i tilfælde af konkurs. Bemærk at når risikoklassen beregnes for lånet, afspejler den kun renten, og siger ikke noget om den sikkerhed, der er stillet for lånet. Et C-lån kan altså være fuldt sikret, mens et A-lån kan være helt uden sikkerhed og omvendt.

Investeringshorisont

Det er også en god idé at kortlægge din investeringshorisont. Når du investerer i lån med korte løbetider, bliver lånet tilbagebetalt hurtigt, og det betyder, at du får et afkast over en kort periode. Du skal dermed også forholdsvis hyppigt reinvestere pengene for at få det bedst mulige afkast. Lån med længere løbetider tilbagetales over længere tid, og derfor vil behovet for løbende reinvestering også være mindre.

Låntype og løbetid

Der findes to typer af lån hos Flex Funding: annuitetslån hvor du som långiver løbende modtager renter og afdrag (løbetiden er normalt fra 6-60 måneder), og stående lån/bulletlån, hvor du løbende modtager rentebetaling, mens lånet først afdrages ved lånets udløb (løbetiden er normalt mellem 6 og 24 måneder).

Som långiver modtager du kun rente af restgælden. Det vil sige, at du som långiver i et annuitetslån løbende skal reinvestere både afdrag og renter for at opnå et afkast af din investering, mens du som långiver i et stående lån kun skal reinvestere de løbende rentebetalinger.

Det er gratis og gebyrfrit at oprette en investeringskonto hos Flex Funding her, og man kan investere helt ned til 200 kr. i erhvervslån på platformen.

Forrige
Forrige

Webinar med Invested.dk

Næste
Næste

Få din investering til at gro