Sådan opbygger du en stabil låneportefølje

Er du ny inden for crowdlending, eller har du brug for lidt vejledning i at opbygge en stabil portefølje? Der er flere ting, du som långiver skal overveje:

Som noget af det første bør du tænke over, hvor stor en risiko, du vil løbe, og hvor lang din investeringshorisont er. Det kan også være, du foretrækker nogle lånetyper og afdragsprofiler fremfor andre. Læs med her og bliv klogere på investering og på hvordan, du opbygger din låneportefølje, så den passer bedst til dine behov.

I denne artikel kommer vi ind på:
- Risikoklasser og risikoappetit
- Sikkerhedsstillelse
- Investeringshorisont og løbetider
- Lånetyper
- Spredning af risiko

Risikoklasser og risikoappetit

Risiko og afkast hænger sammen. Det er grundregelen i al investering. Jo større risiko, du som investor påtager dig, jo større afkast vil du også kunne forvente at få. Vi foretager en risikovurdering af alle de lån, vi udbyder på vores låneplatform. Risikoen afspejler i sidste ende sandsynligheden for, at långiverne taber deres penge. Det betyder, at jo højere vi vurderer risikoen til at være, jo højere vil vi også sætte renten. Når du som långiver er med til at finansiere et lån med en højere risiko, får du derfor også en ”risikopræmie” i form af en højere rente.  

Helt overordnet inddeler vi alle de lån, vi udbyder på Flex Fundings platform i risikoklasserne A+, A, B, C og C-, hvor A+ vurderes at være mest sikker og C- det mindst sikre. Vi fastsætter risikoklassen for et lån ud fra en analyse af låntagers aktuelle finansielle situation og indtjeningsevne. I vores analyse gennemgår vi både de officielle regnskaber, men også saldobalance, kontooversigter, skatteoplysninger, budgetter, ordrebøger mv. Udover vores egen analyse, benytter vi eksterne kreditbureauer til at validere vores risikoklassifikation.  

Som långiver bør du overveje hvor stor en del af din portefølje, du vil placere i de forskellige risikoklasser. Jo større andel af lån med høj risiko du har i din portefølje, jo højere gennemsnitligt afkast kan du få for din investering. Til gengæld må du også regne med at få flere tab. Derfor er det også vigtigt, at du spreder dine investeringer.

Sikkerhedsstillelse

De fleste lån, der bliver udbudt på vores låneplatform, er sikret på den ene eller den anden måde.

Stort set alle lån er sikret med en personlig kaution fra virksomhedens ejer(e). Derudover er nogle lån yderligere sikret med tredjemandskaution, pant i fast ejendom, virksomhedspant, løsørepant eller andet. Enkelte lån er uden sikkerhed.

Jo bedre sikkerhed, der stilles for lånet, jo bedre er du som långiver sikret i tilfælde af konkurs. Den risikoklasse, vi har angivet for lånet, afspejler alene renten, men siger ikke noget om den sikkerhed, der er stillet for lånet. Et C-lån kan således være fuldt sikret, mens et A-lån kan være helt uden sikkerhed og omvendt.

Investeringshorisont og løbetider

Der er flere aspekter forbundet med løbetid, du som långiver skal tage i betragtning.

Som långiver er det en god idé at overveje, hvad din investeringshorisont er. Lån med korte løbetider tilbagetales hurtigt. Det, at du får dit afkast over en kort periode, betyder at du forholdsvis hyppigt skal reinvestere pengene for at få det bedst mulige afkast. Lån med længere løbetider tilbagetales over længere tid. Derfor vil behovet for løbende reinvestering også være mindre.

Jo længere løbetid et lån har, jo sværere er det at vurdere risikoen. De fleste lån med lange løbetider er annuitetslån, dvs. lån med løbende afdrag. Det betyder, at dit tilgodehavende som långiver, det kaldes også ”value at risk”, falder efterhånden som lånet betales tilbage. Dermed bliver også den usikkerhed, et lån med lang løbetid har, mindre med tiden.

Vi udbyder også lån uden afdrag. De afdragsfri lån giver dig et stabilt afkast i hele løbetiden i form af den månedlige rentebetaling. Det løbende behov for reinvestering er derfor mindre, fordi hovedstolen, det oprindelige lånebeløb, først betales til sidst. Afdragsfri lån har typisk kortere løbetider på 6 til 24 måneder.

Nogle låntagere optager lån med længere løbetid, end de har behov for, så de kan reducere de løbende tilbagebetalinger og dermed forbedre likviditeten i en periode, hvorefter de indfrier lånet. Løbetiden kan derfor godt blive kortere, men aldrig længere.

Brug af det sekundære marked

Du kan både købe og sælge andele i lån, der allerede er oprettet. Dermed kan du justere din investeringshorisont undervejs. Det gør du på vores sekundære marked. Det kan være en mulighed at sælge, hvis du ønsker at få frigivet det beløb, du har investeret. På det sekundære marked kan du også være heldig at finde lån med høj rente og lav risiko. Det  gælder ofte lån, der blev optaget, mens virksomheden var helt ung, usikkerheden var stor og renten blev derfor sat højt. Siden har virksomheden fået etableret sig på markedet, og risikoen er derfor lavere i dag, end da lånet i sin tid blev finansieret.

Lånetyper

Vi udbyder to typer af lån på vores låneplatform: Annuitetslån og stående lån.

  • Ved annuitetslån modtager du som långiver løbende renter og afdrag. Løbetiden er normalt fra 6-60 måneder.

  • Ved stående lån modtager du løbende rentebetaling, mens lånet først afdrages ved lånets udløb. Løbetiden for stående lån er normalt mellem 6 og 24 måneder.

Som Långiver modtager du kun rente af restgælden. Det vil sige, at du som Långiver i et annuitetslån løbende skal reinvestere både afdrag og renter for at opnå et afkast af dine midler, mens du som Långiver i et stående lån kun skal reinvestere de løbende rentebetalinger.

Spredning af risiko

Din strategi for spredning af investeringer bør afspejle din risikoappetit. Husk at et højere afkast også indebærer større risiko for tab. I en portefølje med mange lån vil risikoen udjævne sig, og et tab på en enkelt lånesag vil derfor ikke ødelægge afkastet for hele porteføljen.

Du opnår derfor bedst et stabilt afkast ved at sprede risikoen på mange forskellige låntagere, helst 50 forskellige lån og gerne endnu flere.

Blandt långivere ser vi flere forskellige strategier for risikospredning. Nogle långivere vælger at investere større beløb i de bedste risikoklasser og i lån med gode sikkerheder og investerer så mindre beløb i de svageste risikoklasser i lån uden sikkerhed. Andre långivere fordeler det hele jævnt over risikoklasser og lån med og uden sikkerhedsstillelser.

Afhængigt af din investeringshorisont bør din strategi for spredning også omfatte lån med forskellige afdragsprofiler og løbetider. På den måde opnår du en stabil pengestrøm, du kan reinvestere løbende.

For at gøre det let og hurtigt at opnå en portefølje med god spredning, kan du eventuelt benytte vores værktøj Autoinvest. Her taster du dine præferencer ind, så klarer vores algoritmer resten.


Vil du vide mere om investering hos Flex Funding?

Investér i lån til sunde danske virksomheder og opnå et solidt afkast. Flex Funding har formidlet erhvervslån til mere end 225 virksomheder med hjælp fra private og institutionelle investorer. Klik her og læs mere om investering gennem Flex Funding.

Har du andre forespørgsler, finder du i vores helpcenter oftest stillede spørgsmål og svar om investering og brug af vores låneplatform.
Du er også velkommen til at ringe på tlf. 7060 5200 eller sende os en mail til info@flexfunding.com.

Forrige
Forrige

Flex Funding - AutoInvest

Næste
Næste

COVID-19 lån med statsgaranti